-
- Arbejdsmiljørådet er for regeringen, myndighederne, det øvrige politiske niveau og andre centrale beslutningstagere den entydige indgang til partssystemet på arbejdsmiljøområdet, ligesom Arbejdsmiljørådet er partssystemets talerør til det politiske niveau.
- Arbejdsmiljørådet medvirker tidligt, aktivt og konstruktivt til at skabe fælles løsninger på arbejdsmiljøområdet, fx ved at adressere aktuelle temaer og gennem bidrag til prioriteringer og regeldannelse.
- Arbejdsmiljørådet fremmer og understøtter samarbejde og koordinering med regering og myndigheder om den samlede arbejdsmiljøindsats.
- Arbejdsmiljørådet er for regeringen, myndighederne, det øvrige politiske niveau og andre centrale beslutningstagere den entydige indgang til partssystemet på arbejdsmiljøområdet, ligesom Arbejdsmiljørådet er partssystemets talerør til det politiske niveau.
-
- Arbejdsmiljørådet er den overordnede aktør i partssystemet, der sætter fælles retning i tæt dialog og samarbejde med Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø.
- Gennem velfungerende samarbejde og koordinering bidrager parterne med viden, erfaringer og ressourcer.
- Arbejdsmiljørådet understøtter dermed, at partssystemet som helhed er politisk spilbar ved at le-vere på politiske ønsker og behov med fælles løsninger, der er holdbare på arbejdspladserne.
- Arbejdsmiljørådet er den overordnede aktør i partssystemet, der sætter fælles retning i tæt dialog og samarbejde med Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø.
-
- Arbejdsmiljørådet tager egne initiativer og igangsætter bl.a. udviklings- og analyseaktiviteter, som leder frem til fælles indsigter, løsninger eller anbefalinger til det politiske niveau.
- Arbejdsmiljørådet sætter fokus på samspillet mellem arbejdsmiljøområdet og andre store samfundsmæssige dagsordener, fx inden for grøn omstilling, beskæftigelses-, teknologi-, uddannelses- og sundhedsområdet.
- Arbejdsmiljørådet anvender relevant forskning og ny viden som en del af fundamentet for rådets arbejde. Det kan fx være nye forskningsresultater, nye data fra arbejdsmiljø- og arbejdsskadeområdet, eller input fra arbejdspladsniveauet via organisationer eller Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø.
- Arbejdsmiljørådet kommunikerer aktivt og målrettet via de kanaler og platforme, som er relevante i forhold til de forskellige målgrupper, eksempelvis politiske nøgleaktører, arbejdsmiljøprofessionelle eller arbejdspladser.
- Arbejdsmiljørådet tager egne initiativer og igangsætter bl.a. udviklings- og analyseaktiviteter, som leder frem til fælles indsigter, løsninger eller anbefalinger til det politiske niveau.
Pejlemærker og handleplan
Et godt arbejdsmiljø er vigtigt for et arbejdsmarked, hvor alle kan have et langt, sikkert og sundt arbejdsliv. Gennem et velfungerende samarbejde i Arbejdsmiljørådet bidrager parterne til at skabe de overordnede rammer for et sikkert og sundt arbejdsmiljø på danske arbejdspladser. Arbejdsmiljørådet tager ejerskab og medvirker til at udvikle fælles bæredygtige og langtidsholdbare løsninger på arbejdsmiljøområdet.
Et godt arbejdsmiljø medvirker til at forbedre arbejdspladsernes produktivitet og effektivitet samt de ansattes sikkerhed og sundhed. Et sikkert og sundt arbejdsmiljø er dermed til gavn for den enkelte, for arbejdspladserne og for det danske velfærdssamfund.
Mission: Arbejdsmiljørådet er det forum, hvor arbejdsmarkedets parter samarbejder om den fortsatte udvikling af de overordnede rammer for et sikkert og sundt arbejdsmiljø i Danmark.
Vision: Arbejdsmiljørådet præger aktivt den arbejdsmiljøpolitiske dagsorden og er den centrale samarbejdspartner for regeringen, myndighederne og Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø.
Pejlemærker
For at opfylde sin mission og vision arbejder Arbejdsmiljørådet efter følgende pejlemærker:
Handleplan
Arbejdsmiljørådets vision, mission og strategiske pejlemærker er omsat i følgende arbejdsmiljøpolitiske fokusområder for 2024:
-
Arbejdsmiljørådet har bidraget med et indspil til den ny arbejdsmiljøaftale i sommeren 2022. I arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023 er rådets forslag indarbejdet. Arbejdsmiljørådet arbejder i 2024 aktivt for at understøtte og medvirke til udmøntning og implementering af aftalen.
-
Ingen skal miste livet, når de går på arbejde. Arbejdsmiljørådet fortsætter derfor arbejdet med initiativer, der kan bidrage til at forebygge arbejdsrelaterede dødsulykker. I 2024 vil Arbejdsmiljørådet:
• Fortsætte det tætte samarbejde med Arbejdstilsynet om udmøntningen af handlingsplanen mod arbejdsulykker bl.a. gennem arbejdsgruppens fortsatte arbejde.
• Bidrage med løbende opfølgning på udmøntning af trepartsmidler til fastsættelse, implementering og opfølgning på branchemåltallene i regi af Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø. Arbejdsulykker indgår som et af de udpegede områder. -
Udsættelse for skadelig kemi i arbejdsmiljøet og vådt arbejde skal forebygges. Derfor vil Arbejdsmiljørådet i 2024:
• Bidrage til udvikling af værktøjer, skabeloner el.lign. til understøttele af virksomhedernes substitution. Arbejdet igangsættes på baggrund af erfaringer fra undersøgelse af barrierer og muligheder for substitution.
• Hjælpe arbejdspladser med at udføre kemisk risikovurdering med kampagnen ”Kom godt i gang med kemisk risikovurdering”, der afvikles i samarbejde med alle fem BFA.
• Bidrage med løbende opfølgning på udmøntning af trepartsmidler til fastsættelse, implementering og opfølgning på branchemåltallene i regi Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø. Kemisk arbejdsmiljø indgår som et af de udpegede områder. -
Arbejdsmiljørådet arbejder for at nedbringe og forebygge arbejdsmiljøproblemer inden for det psykiske arbejdsmiljø. I 2024 vil Arbejdsmiljørådet:
• Forebygge krænkende handlinger ved at udvikle et supplerende kampagnespor til kampagne ’Din Grænse’ som har fokus på, hvordan man kan forebygge arbejdsmiljøproblemer for blandt LGBT+ personer.
• Bidrage med løbende opfølgning på udmøntning af trepartsmidler til fastsættelse, implementering og opfølgning på branchemåltallene i regi Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø. Psykisk arbejdsmiljø indgår som et af de udpegede områder. -
Unge er en vigtig kapacitet og ressource på arbejdsmarkedet, og det er en relevant og nødvendig 2 samfundsmæssig investering at have fokus på sikkerhed og sundhed i unges fysiske og psykiske arbejdsmiljø. I 2024 vil Arbejdsmiljørådet:
• Skabe opmærksomhed blandt unge omkring unges arbejdsmiljø ved DM i Skills 2024 og
Ungdommens Folkemøde 2024. -
Arbejdsmiljørådet fortsætter sit fokus på et sundt og sikkert arbejdsmiljø i en digital tidsalder, hvor flere og flere arbejdspladser tager ny teknologi i brug til at understøtte, styre og løse arbejdet. Arbejdsmiljørådet vil i 2024:
• sætte spot på såvel muligheder og udfordringer ved anvendelse af nye teknologier i arbejdet og give arbejdspladserne inspiration til den fortsatte udvikling af arbejdsmiljøindsatsen. -
Det ergonomiske arbejdsmiljø skal være sikkert og sundt, og færre skal udsættes for væsentlige fysiske belastninger. I 2024 vil Arbejdsmiljørådet:
• Følge op på evaluering af pilotforsøg i regi de 5 BFA om arbejdsmiljørådgivning med et
forebyggende sigte i udsatte brancher. Pilotforsøgene – som bl.a. har fokus på at forebygge ergonomiske belastninger i arbejdsmiljøet.
• Bidrage med løbende opfølgning på udmøntning af trepartsmidler til fastsættelse, implementering og opfølgning på branchemåltallene i regi Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø. Ergonomisk arbejdsmiljø indgår som et af de udpegede områder.