Kom godt igang med kemisk risikovurdering
Kom godt i gang med kemisk risikovurdering
Arbejder I med farlige kemiske stoffer eller opstår der kemi i jeres arbejdsprocesser? Så skal I foretage en kemisk risikovurdering. Da brugen af kemiske stoffer og opstående af farlig kemi i arbejdsprocesser er afhængig af branche, så findes her på sitet henvisning til hver af Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø. Her kommer du direkte til branchespecifikt materiale. I kan også gå på jagt efter svar på jeres spørgsmål om kemisk risikovurdering i vores vidensbank.
Brancherettet viden om kemi
-
Kemisk risikovurdering er lovpligtigt, men mange virksomheder er stadig i tvivl om, hvordan det kan gribes an. Hos KG Hansen, en entreprenørvirksomhed med mere end 200 medarbejdere, er det vigtigt, at de kemiske risikovurderinger kan bruges til noget ude i marken. Her deler de deres erfaringer.
KG Hansen: Gør kemisk risikovurdering jordnær - så alle kan være med
-
Kemisk risikovurdering er lovpligtigt, men mange virksomheder er stadig i tvivl om, hvordan det kan gribes an. Hos Royal Unibrew, et af Danmarks førende bryggerier, var arbejdet med at komme i gang med kemisk risikovurdering en anledning til at kigge på arbejdsprocesser med friske øjne. Her deler de deres erfaringer.
Royal Unibrew: Kemisk risikovurdering er en god anledning til at få kigget på sine arbejdsprocesser med friske øjne
-
Kemisk risikovurdering er lovpligtigt, men mange virksomheder er stadig i tvivl om, hvordan det kan gribes an. Hos COOP var nøglen at gå systematisk til værks for at få overblik over kemien i deres hundredvis af butikker. Ambitionen er i fremtiden at integrere kemisk risikovurdering som en naturlig del af virksomhedens daglige processer. Her deler de deres erfaringer.
Coop - "Vi skal forholde os til kemisk risikovurdering løbende"
-
Kemisk risikovurdering er lovpligtigt, men på mange arbejdspladser kan der stadig være tvivl om, hvordan det kan gribes an. Hos Næstved Kommune har man gjort en indsats for at gøre kemisk risikovurdering tilgængeligt – og på Klostermarkskolen i Roskilde har de kastet sig ud i at lave risikovurdering i fysik/kemi-lokalerne. Her deler de deres erfaringer fra to perspektiver.
Kemisk risikovurdering i folkeskoler: Fra kommunekontor til klasselokale
-
Kemisk risikovurdering er lovpligtigt, men mange virksomheder er stadig i tvivl om, hvordan det kan gribes an. Hos LAUREN Erhvervsrengøring, Danmarks første Svanemærkede rengøringsfirma, er det en afgørende ambition, at de kemiske risikovurderinger rent faktisk bliver brugt i praksis og får en betydning for det daglige arbejde. Her deler de deres erfaringer.
LAUREN Erhversrengøring: Kemisk risikovurdering skal være simpelt - og det skal kunne bruges i praksis
Vidensbanken
Hvad er kemisk risikovurdering? Hvornår skal man foretage en kemisk risikovurdering og hvem skal lave den? Få svar i vores vidensbank herunder.
Hvad er kemisk risikovurdering?
-
Kemisk risikovurdering er en løbende proces, hvor I systematisk afdækker om jeres arbejdsprocesser kan udgøre en risiko for medarbejdernes sikkerhed og sundhed på grund af udsættelse for farlig kemi. I skal i den forbindelse indhente opdaterede sikkerhedsdatablade på de farlige kemiske produkter I arbejder med.
Krav til kemisk risikovurderingArbejde med stoffer og materialerBekendtgørelse om arbejde med stoffer og materialerBrug af rengøringsmidler
Hvordan skal man lave en kemisk risikovurdering?
-
Når I skal vurdere, om der er risiko for, at medarbejderne kan blive udsat for farlig kemi, skal I tage udgangspunkt i disse spørgsmål:
- Hvilke farlige stoffer og materialer findes der i virksomheden? (både dem I bruger, og dem som dannes)
- Hvilke sundheds- og sikkerhedsrisici er der forbundet med de arbejdsprocesser stofferne og materialerne indgår i?
- Hvordan og i hvilket omfang kan medarbejderne blive udsat? Ved indånding af gasser, dampe, støv, ved hudkontakt eller andet?
Se på hvilke farlige kemiske produkter I har og lav en liste over dem. Medarbejdere skal have adgang til listen. . I finder også oplysningerne i Sikkerhedsdatabladet, hvor informationerne fra etiketten skal være gengivet.
Hvornår skal man lave en kemisk risikovurdering?
-
Hvis I arbejder med farlige kemiske stoffer og materialer, eller har arbejdsprocesser hvor der udvikles farlig kemi, som fx træstøv eller svejserøg, skal I foretage en kemisk risikovurdering.
I skal også udarbejde en produktliste over de kemiske produkter, I arbejder med. Den skal sammen med produkternes sikkerhedsblade være tilgængelig for medarbejderne.
Hvem skal lave kemisk risikovurdering?
-
Det skal alle arbejdspladser, der har medarbejdere, som arbejder med farlige kemiske stoffer og materialer eller har arbejdsprocesser, hvor medarbejderne kan blive udsat farlig kemi.
Hvor findes skadelige stoffer?
-
Farlige kemiske stoffer findes i på rigtig mange arbejdspladser i mange forskellige former.
Hvor finder jeg mere viden om kemisk risikovurdering?
-
På Arbejdstilsynets hjemmeside findes reglerne for kemisk risikovurdering.
Her er Arbejdstilsynets overblik i forhold til kemi og arbejdsmiljø
Videobanken
Sådan bruger I STOP-princippet
Sådan bruger i STOP-princippet
Kom godt i gang med kemisk risikovurdering
Kom godt i gang med kemisk risikovurdering
Bliv klædt på til at lave kemisk risikovurdering
Bliv klædt på til at lave kemisk risikovurdering
Kemi er meget mere, end du måske tror
Kemi er meget mere, end du måske tror
Sådan er reglerne for kemisk risikovurdering
Sådan er reglerne for kemisk risikovurdering