Spring over hovedmenu

Q&A for kollega, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter

  • Ja. Det er reguleret i forskelsbehandlingsloven, ligebehandlingsloven og i arbejdsmiljøloven. 

    Forskelsbehandlingsloven beskytter mod usaglig forskelsbehandling baseret på race, hudfarve, religion, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap, national, social eller etnisk oprindelse.

    Ligebehandlingsloven beskytter mod forskelsbehandling baseret på køn. Det gælder bl.a. seksuel chikane, forstået som enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle under-toner, der har til formål eller virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.

    Ifølge arbejdsmiljølovgivningen skal arbejdet på alle niveauer planlægges, tilrettelægges og udføres, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt på kort og lang sigt i forhold til krænkende handlinger. Hvorvidt krænkelser indebærer en risiko for en medarbejders sikkerhed eller sundhed, afhænger af omfanget af de krænkende handlinger. Det kan handle om, hvor længe det står på, konteksten og grovheden. 

  • Det kan være svært at sige fra over for en eksisterende kultur og tone på arbejdspladsen. Et første skridt kan være at dele dine tanker med en, som du har tillid til, fx din nærmeste leder, kollega, eller en arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant. 

    På de fleste arbejdspladser finde en arbejdsmiljøorganisation (AMO) som løbende drøfter arbejdsmiljøet på din arbejdsplads. En arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant kan bringe din bekymring med i dette forum anonymt. 

    På nogle arbejdspladser bliver arbejdsmiljøorganisationen kaldt for MED-udvalg eller samarbejdsudvalg (SU).

  • Hvis din kollega har delt oplysninger om din seksualitet på arbejds-pladsen uden din tilladelse, kan det føles som en krænkelse af dit privatliv. Dette er en alvorlig situation, og det er vigtigt, at du handler på en måde, der beskytter din ret til privatliv og sikrer, at arbejdspladsen forstår, at denne adfærd er uacceptabel. Her er nogle skridt, du kan tage:

    • Hvis du føler dig tryg ved det, kan du starte med at tale med din kollega og forklare, hvordan det føles at få delt private oplysninger uden samtykke. Du kan gøre det klart, at din seksualitet er en personlig sag, og at det ikke er acceptabelt at dele sådanne oplysninger uden din tilladelse.

      Prøv at holde samtalen så rolig og respektfuld som muligt, selvom situationen kan være frustrerende. Ofte er folk ikke bevidste om, hvor grænseoverskridende deres handlinger kan være.
    • Hvis du ikke føler, at du kan tale direkte med din kollega, eller hvis samtalen ikke fører til en løsning, er det en god idé at involvere din leder
  • Der kan være tilfælde, hvor en leder eller en kollega eller tillids-/arbejdsmiljørepræsentant ikke lever op til deres ansvar for at forebygge og forhindre krænkelser på arbejdspladsen. 

    I så fald kan det undersøges, som den arbejdsplads har andre steder, du kan henvende dig fx en HR-afdeling.

    Du kan også søge hjælp og vejledning hos din fagforening eller hos Arbejdstilsynets hotline om krænkende handlinger, mobning og seksuel chikane på arbejdspladsen.