Spring over hovedmenu

Københavns Kommune går forrest med kønsinkluderende sprog

Sara Line og Troels Godt Mathiesen er nogle af de medarbejdere i Københavns Kommune, som har fået konkrete redskaber til brugen af kønsneutrale pronominer og bruge et inkluderende sprog.

Københavns Kommune har i flere år arbejdet målrettet med kønsinkluderende sprogbrug som en del af deres indsats for at styrke mangfoldigheden og inklusionen. En leder og en medarbejder fra kommunen deler nu deres erfaringer og giver gode råd til andre virksomheder om, hvordan sproget kan skabe et respektfuldt og inkluderende arbejdsmiljø for alle.

Sprog skaber virkelighed. Sådan sagde Grundtvig, og hans ord er kun blevet mere aktuelle i takt med samfundets udvikling, der bevæger sig i mange retninger. I en by som København, hvor kommunen er i kontakt med over en halv million borgere og beskæftiger omkring 50.000 mennesker, spiller sproget en central rolle i at forme både relationer og virkeligheden.

Københavns Kommune har blandt andet valgt at fokusere på, hvordan sproget kan fremme inklusion og respekt. En vigtig del af arbejdet er kommunens kommunikationsvejledning i kønsinkluderende sprogbrug, som hjælper medarbejderne med at kommunikere, så alle – uanset kønsidentitet, alder, etnicitet eller baggrund – føler sig set og respekteret som de hele mennesker, de er.

"Vi ønsker at være en arbejdsplads, hvor alle kan være sig selv uden at tilpasse sig en foruddefineret norm. Sproget kan signalere, hvem der hører til, og hvem der ikke gør, så vi arbejder aktivt på at sikre, at ingen ubevidst bliver sat udenfor," siger Sara Line, konsulent i kommunens Ligestillingsenhed.

”København er en by for alle – og alle skal opleve at være en del af fællesskabet”

Sådan lyder visionen bag kommunikationsvejledningen, som var en af 54 konkrete indsatser i kommunens LGBTI+ politik fra 2019. Politikken understregede, at lige muligheder og respekt for forskellighed skal gennemsyre alle aspekter af Københavns Kommunens arbejde. Den kønsinkluderende kommunikationsvejledning giver medarbejderne konkrete redskaber til at understøtte denne vision gennem bevidst sprogbrug. Disse redskaber tæller blandt andet en guide til brugen af kønsneutrale pronominer og en opfordring til at undgå antagelser om andre baseret på f.eks. deres køn.

Små justeringer kan have stor betydning
Kommunikationsvejledningen er i dag en central del af onboarding-processen for nye medarbejdere flere steder i kommunen, og rundt omkring i forskellige afdelinger arbejder man løbende med at fremme inklusion gennem vejledningen på forskellige måder. I Socialforvaltningen har man for eksempel afholdt workshops baseret på vejledningen, og Sune, som er leder i Socialforvaltningen, har oplevet, hvordan det kan gøre en positiv forskel i hverdagen:

“Små sproglige justeringer kan skabe et inkluderende miljø, hvor ingen føler sig udenfor, uanset baggrund. En lille indsats kan gøre en stor forskel,” forklarer han.

Arbejdet med inklusion er en løbende proces
Den kønsinkluderende kommunikationsvejledning er ét af flere initiativer i Københavns Kommunes bredere indsats for inklusion og ligestilling, der blandt andet også tæller en LGBT+ personaleklub og løbende evalueringer over udviklingen på området. For hos Københavns Kommune ser man forskellighed som en styrke, og alle kommunens forvaltninger arbejder løbende for at sikre, at både ydelser og arbejdsmiljøer er inkluderende og afspejler byens mangfoldighed.

“At skabe en inkluderende kultur kræver, at vi tør tage samtalen og bliver ved med at udvikle os,” siger Sune og fortsætter:

“Det kan være en langsom proces, men det vigtigste er, at vi hele tiden bevæger os fremad.”

Gode råd til andre virksomheder, der vil styrke inklusionen
Hos Københavns Kommune er kommunikationsvejledningen i kønsinkluderende sprogbrug et konkret redskab, der sikrer et fælles grundlag for samtaler om svære emner. Det handler ikke om at vurdere følelser som rigtige eller forkerte, men om at anerkende dem – uanset om de relaterer sig til oplevelser med krænkelse, mobning eller andre udfordringer.

"Som leder skal du ikke tage stilling til, om en følelse er rigtig eller forkert, men acceptere, at den findes, og være i processen sammen," siger Sune.

Sara Line tilføjer, at det kræver ressourcer og praktiske værktøjer at skabe varig forandring: "Det er afgørende at prioritere inklusion og udvikle redskaber som vores kommunikationsvejledning, der hjælper medarbejderne med at bruge et inkluderende sprog."

For Sune er det vigtigt, at inklusionsarbejdet er en integreret del af hverdagen: "Sproget er et godt sted at starte, da det former vores opfattelse af hinanden og skaber et fælles fundament."

Selvom det måske kan virke som et stort arbejde at sætte inklusionsarbejdet i gang, har Københavns Kommune vist, at små, konkrete greb kan føre langt. Deres erfaring viser, at med en bevidst indsats og de rette værktøjer kan man skabe varige forandringer, der gør en stor forskel.

Københavns Kommunes vision er enkel, men stærk: At skabe en arbejdsplads, hvor alle – uanset hvem de er – føler sig velkomne, respekterede og værdsatte. En arbejdsplads, hvor forskellighed ikke blot accepteres, men aktivt ønskes velkommen.

Læs mere om Københavns Kommunes kommunikationsvejledning i kønsinkluderende sprogbrug her

Tre gode råd til at starte arbejdet med inklusion

Her er Sara Line og Sunes tre bedste råd til at starte arbejdet med at fremme inklusion på arbejdspladsen:

  1. Prioritér ressourcer til inklusion:
    For at skabe varig forandring er det vigtigt at afsætte ressourcer til udvikling af værktøjer og retningslinjer, som støtter inkluderende praksisser i hverdagen.

  2. Begynd med små, konkrete tiltag:
    Små justeringer, som at anvende inkluderende sprog, kan gøre en stor forskel og skabe et miljø, hvor alle føler sig set, hørt og respekteret.

  3. Vær tålmodig og hvil i processen:
    Inklusion er en løbende proces, der kræver vedholdenhed. Vær åben for samtaler og hvil i, at forandring tager tid – men at hvert skridt er et skridt i den rigtige retning.