Spring over hovedmenu

Hos IKEA er en inkluderende arbejdsplads en bedre arbejdsplads

Mita Mathur og David Sparks fra IKEA

IKEA Danmark har skabt en arbejdsplads, hvor mangfoldighed og inklusion er mere end bare virksomhedsværdier – de er kernen i arbejdslivet. Her kan medarbejdere være deres autentiske jeg, og forskelligheden ikke bare accepteres – den fejres som en styrke.

Nogen vil mene, at ord som “diversitet”, “inklusion” og “mangfoldighed” er blevet politiske buzzwords. Ord, der på overfladen kan virke som fine floskler, men som ofte drukner i tomme formuleringer og corporate jargon. Men i IKEA Danmark har ordene langt større betydning end dét.

Igennem flere års arbejde har det svenske møbelhus nemlig skabt et arbejdsmiljø, der står fast på at være for alle.

“Hos IKEA insisterer vi på, at alle - både kunder og medarbejdere - skal sikres retten til at blive behandlet retfærdigt og lige uanset alder, kønsidentitet, seksuel orientering, fysisk evne, etnicitet, nationalitet, religion eller andre dimensioner af identitet,” siger Mita Mathur, der er leder for ligestilling, mangfoldighed og inklusion i IKEA Danmark.

Hos IKEA betyder det, at der er gjort plads til alt fra kønsneutrale toiletter og solsikkesnore som en del af arbejdsuniformen, til den årlige fejring af Pride, der markerer virksomhedens støtte for lige rettigheder for alle – uanset hvem man er.

Tryghed for alle sikrer fællesskabet
Når man træder ind ad døren i IKEA, er én ting helt sikkert: Der er plads til, at alle kan være deres autentiske selv. For Betti Jørgensen, der er arbejdsmiljørepræsentant og ansat i varehuset i Odense, er det afgørende, at der er åbenhed overfor det, der er anderledes.

”Jeg føler, at jeg kan være mig selv her,” siger hun og understreger: “Det skaber en tryghed mellem os alle, og i min verden er det helt centralt for vores fællesskabsfølelse.” 
Betti Jørgensen fremhæver, at inklusion i IKEA ikke kun er noget, der findes i de formelle strukturer, men i lige så høj grad i de små handlinger i hverdagen – i lederes opmærksomhed, i kollegaers forståelse. For hende er det i de daglige interaktioner, at IKEA beviser, at inklusion ikke blot er en ambition, men en realitet.

”Her møder vi hinanden som de hele mennesker, vi er, og det gør stor en forskel for os, der arbejder her,” siger hun. 

Inklusionen i praksis
IKEA har ifølge både Mita Mathur og Betti Jørgensen en stor forståelse for, at forskellige liv og livsfaser kræver forskellige hensyn. Derfor tager virksomheden blandt andet hensyn til kvindelige medarbejdere i overgangsalderen, til muslimske ansatte under Ramadanen, og de tilbyder træningsforløb og workshops, der styrker forståelsen og respekten for alle medarbejderes forskelligheder, herunder LGBT+ personer.

”Det er noget særligt at have en arbejdsplads, der tager sig tid til at lytte til de behov, vi har som mennesker,” siger Betti Jørgensen og fortæller, at fleksibiliteten har været afgørende for hendes trivsel. 
“Det er ikke noget, man som medarbejder tager for givet,” siger hun.

En inspiration for andre virksomheder
IKEA er et godt eksempel på, hvordan man kan sikre, at inklusionen af medarbejderne hævdes til mere end blot at være et buzzword. Mita Mathur og Betti Jørgensens stemmer vidner om en virksomhed, hvor mangfoldighed ikke bare accepteres, men aktivt værdsættes. Inklusion er ikke kun i de politiske initiativer – den gennemsyrer hverdagen. Fra lederes opbakning til kollegaers respekt er det de små handlinger, der skaber den virkelige forandring.

"Inklusion starter med noget så simpelt som at lytte," siger Mita Mathur. 

Og netop evnen til at lytte og handle på forskelligheder er nøglen til et arbejdsmiljø, hvor alle kan føle sig hjemme. IKEA viser, at inklusion er en løbende proces, hvor det handler om at tilpasse sig medarbejdernes behov og skabe et arbejdsmiljø, hvor alle kan bidrage som de hele mennesker, de er. 

To mennesker står ryg mod ryg og kigger frem mod kameraet. Den ene har en solsikkesnoren på.

Fire gode råd til at starte arbejdet med inklusion

  1. Lyt til medarbejderne:
    Skab rum for åben dialog, hvor dine medarbejdere kan dele deres behov og perspektiver. Det er nøglen til at forstå, hvordan du kan skabe en inkluderende kultur.

  2. Tilpas politikker efter behov:
    Juster din virksomheds politikker løbende for at afspejle dine medarbejderes forskellige behov. Inklusion kræver løbende tilpasning.

  3. Vær fleksibel og tag ansvar som leder:
    Vær opmærksom på medarbejdernes forskellige livssituationer og tilbyd fleksible løsninger. Det viser, at du tager ansvar for deres trivsel.

  4. Fokusér på hverdagsinteraktionerne:
    Inklusion skabes i de små handlinger –  i daglige møder og interaktioner, hvor alle kan mødes som de hele mennesker, de er.