Spring over hovedmenu

Mød Arbejdsmiljørådet på Folkemødet

NYHED / 06-06-2023

Brænder du for udviklingen af arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser? Mangler du inspiration til, hvordan man tiltrækker og fastholder unge på arbejdspladsen? Er AI et benspænd eller en hjælp i forhold til at skabe et bedre arbejdsmiljø? Det er nogle af de spørgsmål, som Arbejdsmiljørådet tager fat i på årets Folkemøde, når vi byder indenfor til en række events i Arbejdsmiljø Loungen. Kom forbi teltet og vær med til at debattere arbejdsmiljøet i Danmark.


Arbejdsmiljørådets events på Folkemøde 2023

Get Together
Torsdag 15. juni, kl. 15.00-16.15
Mød Arbejdsmiljørådets formand, Cristina Lage, og få et smil på læben, når rapper Klaskefar samler input fra salen til en impro-rap over aktuelle arbejdsmiljøemner.

Debat: Hvordan tiltrækker og fastholder arbejdspladser unge?
Fredag 16. juni, kl. 09.45-10.25
Mød Morten Skov Christiansen, fungerende formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening, Astrid Carøe fra Socialistisk Folkeparti, Sólbjørg Jakobsen fra Liberal Alliance, Carl Emil Lind Christensen, næstformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Niklas Stenbye, formand for Venstres Ungdom Bornholm.

Debat: Arbejdsmiljø under forandring i en digital tidsalder
Fredag d. 16. juni kl. 17.00- 17.45
Mød Anders Wolf Andresen, borgmester i Hvidovre Kommune, Camilla Engelshardt, direktør i Lederne, Lisbeth Lintz Christensen, formand for Akademikerne og Mads Samsing, næstformand HK Danmark.

Folkemødet finder sted d. 15.-17. juni på Bornholm, og du kan finde Arbejdsmiljø Loungen på Ydermolen plads G14. Bag loungen står de fem Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø og Arbejdsmiljørådet.

Læs mere om både Arbejdsmiljørådets og Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø events og find det fulde program 


Vi ses på Folkemødet!

Ny rapport afdækker, hvordan kemi i arbejdsmiljøet kan påvirke ufødte børn og viser et behov for yderligere data

Arbejdsmiljørådets Kemiudvalg har fået udarbejdet en rapport om reproduktionsskadende kemiske stoffer i det danske arbejdsmiljø. Rapporten er udarbejdet af Karin Sørig Hougaard, PhD; Seniorforsker, adjungeret professor på NFA.

Af rapporten fremgår, hvordan en række kemiske stoffer kan påvirke frugtbarhed, graviditet og et fosters udvikling, men kun en beskeden andel af alle kemikalier er undersøgt for deres potentiale for at give reproduktionsskader. Der mangler data for, hvorvidt dette faktisk fører til udsættelse af arbejdstagere og dermed påvirker frugtbarhed og det ufødte barn.

I rapporten beskrives, hvordan vi kan begynde at få overblik over reproduktionsskadende stoffer på arbejdspladser i Danmark, og om disse omfatter stoffer, der kan skade frugtbarhed og det ufødte barn.

Rapporten fokuserer på stoffer, der bruges industrielt som led i produktion eller på laboratorier, og hører under den europæiske kemikalielovgivning. I rapporten beskrives, at gravide nyder specifik beskyttelse, når de har orienteret deres arbejdsgiver, og at de i den tidlige graviditet også er udsat for påvirkning. Det fremgår desuden, at relativt få kemikalier er gundigt undersøgt for effekt på fosteret og på frugtbarhed.

Rapporten undersøger også særlige forhold omkring kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer. I rapportens sidste del beskrives en række muligheder for forebyggelse til inspiration i arbejdsmiljøarbejdet, og der er skitseret flere forskningsprojekter, der vil kunne bidrage med viden til at identificere job og brancher, hvor der kunne sættes forebyggelse i værk.

Et af de forskningsprojekter er allerede en realitet. Forskningsprojektet "Gravid på arbejde" er i marts 2023 bevilget 3,5 millioner kroner af Arbejdsmiljøforskningsfonden, og skal kortlægge om gravide kvinder har øget risiko for graviditetsrelaterede sygdomme og fosterskader i forskellige job og brancher.

Gik du glip af Arbejdsmiljøprisen?

Tak til alle der deltog til årets uddeling af Arbejdsmiljøprisen. Det var en fantastisk dag i smukke omgivelser midt i Aarhus, hvor arbejdsmiljøet stod i centrum.

Fem arbejdspladser fik den hæder at modtage årets Arbejdsmiljøpris for deres indsatser for at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø i kategorierne: Arbejdsulykker, Ergonomi, Kemi og vådt arbejde samt Psykisk arbejdsmiljø. Derudover blev Arbejdsmiljørådets Jubilæumspris uddelt i anledning af Arbejdstilsynets 150 års jubilæum. Endnu en gang et stort tillykke til alle vindere.

Der er masser af inspiration at hente blandt både vindere og alle de nominerede i år. Der er både film og information om alle nominerede arbejdspladser på Arbejdsmiljøprisens hjemmeside. 

Gik du glip af dagen, så få en fornemmelse af stemningen i filmen via linket nedenfor.